Om Hovsjö kyrka

 
Kyrkan är precis som församlingen ung. Snittåldern på de som i Hovsjö funnit sin andliga hemvist är lägre än byggnadens ålder som är 31 år. Hovsjö är en av de mest intressanta stadsdelarna i Södertälje. Här finner man världen i ett sammandrag. Inte minst är Mellanöstern väl representerat.
 
När samhället byggdes var det naturligt att också ha med en skola och så behövde man även kyrka, fritidsgård, stadsdelsbibliotek och sporthall. Allt byggdes under samma tak. Ett inte helt ovanligt koncept för 1970-talet. Idag har det dock blivit så att Hovsjö är den enda som finns kvar av dessa framtidstänkta sambyggnader. Närheten till varandra är till delad glädje. Vi har gemensamma husmöten och stadsdelsprojekt likaså en välbesökt sopplunch och morgonbön varje onsdag.
 
Gud har skapat oss med många olika gåvor. Låt oss använda våra gåvor för att lova Herren. När Gud skapade jorden såg han att det var gott. På samma sätt har vi människor förmågan att se det goda, det sköna i ting. Att tillverka vackra ting gör oss glada, att tillverka dem till Herrens ära gör oss än gladare. Därför finns det anledning att glädja sig åt att ha en vackert smyckad kyrka, det är ett sätt att ge vår konstnärliga gåva tillbaka till Gud. Bläddra gärna igenom bilderna och läs texterna i bildalbumet nedan. 
 
Som distriktspräst i Hovsjö sedan 1983 har jag vid min sida diakon, kyrkomusiker, församlingspedagog och kyrkvaktmästare. Ett väl samkört medarbetarlag där vi delar en gemensam vision att genom de mångas delaktighet och lärjungaskap verka för att Jesus blir känd, trodd, lydd, och inte minst älskad.
 
Stellan Bengtsson, präst

Altaret; Altare, dopfunt och predikstol är enkelt utförda i trä. Altartavlan; Av konstnären Thomas Elmstrand, Emmaboda 1985, vävd efter en förlaga av ett målat processionsstandar i G:a Hjelmseryds kyrka. Altarvävnaden föreställer Kristus, den gode Herden som med kärlek och stor omsorg förbarmar sig över de små lammen. Altarkorset; Tillverkat i Libanon av granatsplitter och skänkt av förre rektorn i Hovsjöskolan Bengt Palm. Korset påminner oss att Gud vill vända det onda till något mycket gott. Tabernaklet; Tillverkat i furu av kyrkoherden Sigurd Hjelmgren och färgsatt och dekorerat av konstnären Sven-Bertil Svensson, Mörbylånga från 1995. Den tända sakramentslampan påminner oss om att Jesus är här hos oss i brödets och vinets gestalt. Ljusskeppet; Tillverkat 1995 av Hovsjösmeden Jakob Some. Skeppet är en bild för Kristi Kyrka som färdas genom tiden på väg mot den himmelska hemmahamnen. Skeppet, en traditionell medelhavsskuta, bär oftast många tända förbönsljus. Vigvattenskålen med Kristusikon; Trästativet är tillverkat av sotarmästaren Sture Beckman, Södertälje. Att korsteckna sig med vigvatten är en påminnelse om dopet. Kristusikonen uppmuntrar till att med hand och mun uttrycka sin närhet till Jesus. Processionskors i massivt trä; Av konstnären Eva Spångberg, G:a Hjelmseryd år 2000. Kristus är vår segrande Konung som har omsorg om oss alla. I Jesu namn samlas de troende och i hans tjänst lever de sina liv. Kyrkfönstren; De sju kyrkfönstren visar Frälsningshistorien så som den heliga Skrift framställer den alltifrån skapelsen till Kristi återkomst. Målade av konstnären Fernando Castro år 2000. Kyrkklockan; Gjuten 1984 av Bergholtz klockgjuteri, Sigtuna. Utanför kyrksalen; I Församlingssalen finns en målad Kristusikon av bildläraren Monica Åhlander år 2000, i Sakristian, Mariabild i olja skänkt till kyrkan år 2000 av Fernando Castro. Bronskrusifix skänkt till Sakristian år 2001 av Jean Samioel, Hovsjö. Några av oss som arbetat i kyrkan: Från vänster, Karolina Brattgård Thoäng, Eva Johansson, Margareta Bengtsson, Stellan Bengtsson, Ulla Claesson. Predikstolen

Medarbetare

Stellan Bengtsson, präst
08 550 913 56, 070 648 52 08
stellan.e.bengtsson@svenskakyrkan.se
Elisabeth Linde, diakon
08 550 913 02, 070 370 30 51
elisabeth.linde@svenskakyrkan.se
Ulla Claesson, vaktmästare
08 550 913 96
Anna Tallberg, kantor, kyrkomusiker
08 550 913 54
anna.tallberg@svenskakyrkan.se
Margareta Bengtsson, församlingspedagog
08 550 913 72
margareta.bengtsson@svenskakyrkan.se