Kristus Uniteds tidiga år

Kyrkans Ungdoms allra första innebandylag sattes ihop inför stiftsmästerskapen 1999, och fick namnet Stellan Stars. Laget vann gruppspelet, men åkte sedan ut direkt. Nästa gång KU ställde upp i stiftsmästerskapen var 2001 i Örebro, och då anmäldes två lag: Stellan Stars och Hovsjö Stars. Hovsjö Stars var en hårsmån från att gå vidare från gruppspelet, medan Stellan Stars nådde kvartsfinal. Stiftsmästerskapen hade alltså upp till denna punkt inte varit någon större succé för KU och Stellan Stars, men några av de yngre spelarna som gjorde debut i det senaste mästerskapet hade ändå blivit sugna på att spela mer.

Det var i första hand Listonhill P85-spelarna Rickard Laukkanen, Jonas Jonsson och Johan Bengtsson som förespråkade idén att starta ett korplag för Kyrkans Ungdom. Först var det tänkt att laget skulle heta Stellan Stars precis som tidigare, men Rickards styvpappa Conny Westerberg som hade hand om anmälan tyckte att namnet lät ganska mesigt, och ändrade det till KU:s Hjältar. Rickard utsågs till lagkapten, och laget fick låna en uppsättning röda matchtröjor från Listonhill IBK. Utöver tidigare nämnda Listonhillspelare utgjorde även Gustaf Bengtsson, Christian Johansson, Jakob Nyhlén, Maria Ahlman, Desirée Ahlin, Anna Bengtsson, Gustav Langseth Hafström, Robin Nilsson och målvakten Henrik Olsson grundstommen för laget. Men mer eller mindre regelbundet återkommande i laget var även Damiano Ricchiusa, Elie El-Zouki, Daniel Nilsson och Gustav Ahlman. Då och då tog laget även hjälp av spelare från Listonhill P85, som t ex Micke Honkanen och Patrick Bordier.

KU:s Hjältar lyckades under två säsonger vinna en enda match, samt spela ytterligare några oavgjorda matcher. Inget direkt smickrande facit. Men laget kämpade på. Till stiftsmästerskapen 2002 i Eskilstuna märktes att laget utvecklats enormt, och de tre lagen Hovsjö Stars I, II och III lyckades över förväntan (namnet Stellan Stars hade kasserats på grund av att akronymen SS kunde misstolkas). Hovsjö Stars III med Martin Bengtsson i spetsen vann faktiskt den yngsta ålderklassen, och Hovsjö Stars II i seniorklassen lyckades vinna sin grupp, men åkte sedan ut direkt.

Inför höstterminen 2002 samlades till extra möte angående laget, där stora förändringar väntade. Laget hade fått tillskott av de nya KU:arna Daniel Sannino och Anders Lundwall, och laget beslutade att köra med enbart killar i fortsättningen. Dessutom bestämdes att endast medlemmar i KU skulle få vara med på matcherna, utan undantag. Kyrkans Ungdom hade även tryckt upp nya, lilafärgade tröjor, som fick fungera som matchtröjor för det nya laget. Gustav Ahlman var en av flera som hade tröttnat på namnet KU:s Hjältar, och försökte fundera ut något bra namn med samma förkortning som Kyrkans Ungdom. Mitt under en mattelektion kom "Kristus United" fram som en snilleblixt, och det blev lagets nya namn utan någon diskussion. Denna säsong flyttades även korpserien från bollhallen (som upphörde med innebandy) till Hovsjöhallen. Det är alla dessa förändringar, tillsammans med det faktum att webmaster saknar resultat och statistik från KU:s Hjältar, som gjort att denna sida enbart koncentrerar sig på Kristus United-epoken.

Kristus Uniteds första säsong resulterade i två oavgjorda matcher och noll segrar, men de flesta spelare kände på sig att den första segern låg i luften. Och så, under vårterminen 2003 mot BK Näcken kom den efterlängtade segern (4-3), den första någonsin för ett KU-lag beståendes av enbart KU:are. Denna följdes senare upp med 8-5 mot Kex Vänner, som än så länge får ses som den bästa match Kristus United någonsin spelat. Med totalt fem poäng lyckades Kristus United hålla undan för BK Näcken och slutade därmed näst sist i serien, det bästa resultat ett KU-lag i innebandy haft någonsin.

Höstterminen 2003 hade serien bantats till sex lag, och för Kristus Uniteds del började serien strålande med en 9-2-vinst mot Kex Vänner. Kanske ingav det lite väl mycket falska förhoppningar, men vi lyckades i alla fall vinna två matcher till (mot Kex Vänner igen samt mot sparringlaget Leijona PK), samt en oavgjord match mot seriesegrarna Gentlemen. Sju poäng räckte dock inte bättre än till femte plats, som fortfarande innebar näst sist, men vi märkte i alla fall att vi var på väg uppåt, och när serien återigen bestod av åtta lag vårterminen 2004 så kände Kristus United på sig att något ännu större var på gång. Och hårt arbete och mera rutin resulterade i nästan en fördubblad poängskörd jämfört med säsongen innan. 13 poäng och äntligen lämnade man den näst sista platsen i tabellen.

Här slutar Gustav Ahlmans och Rickards historieskrivning över Kristus United. Under de följande åren fortsatte laget att mestadels bestå av killar och allteftersom vi blev äldre och fick in duktiga spelare så började segrarna komma och Kristus United hamnade som bäst på en hedrande andraplats i tabellen 2009. Under senare år har dock laget förlorat många av sina bästa spelare:

 • Vår stora poängplockare Antti Talo slutade spela på grund av skada
 • Vår bolltrollare Jonas Jonsson flyttade till Göteborg
 • Vår lagkapten och målkung Rickard Holz började plugga till polis i Norrland
 • Vår center Johan Bengtsson började plugga till brandman i Lund
 • KU:s bästa spelare Martin Bengtsson började plugga till jurist i Uppsala
 • Flera lovande yngre spelare slutade i Kyrkans Ungdom och därmed i laget
  • En positiv sak med det hela är dock att Kristus Uniteds policy att inte använda tjejer tagits bort och i dagsläget består laget till ca 1/3 av tjejer. Dagens Kristus United kanske inte vinner så många matcher som förut men vi har fortfarande roligt tillsammans och kommer fortsätta kämpa för att bli bäst. Under vårterminen 2011 bestod Kristus United av följande spelare:
   Marcus Willford, Henrik Olsson, Gustaf Bengtsson, Thomas Viklund, Jens Lind, Robin Nilsson, Mattias Eriksson, Elisabeth Ahlman, Ylva Nerdell, Lorena Persson och Björn-Erik Johansson.

   I stiftsmästerskapet 2011 kom KU:s tre lag på första, andra och fjärde plats.

Lagfoto 1 Henrik Olsson är Kristus Uniteds självklara förstemålvakt. Att påstå att Henrik är KU:s mest värdefulla spelare är en kraftig underdrift. En grymt bra målvakt! Rickard Holz Laukkanen är Kristus Uniteds lagkapten och har varit så ända sedan KU:s Hjältar-tiden. Jonas har spelat innebandy under organiserade former längre än någon annan spelare i Kristus United. I över 10 år närmare bestämt. Men Jonas senaste varumärke är den beryktade Zorrofinten som resulterat i flertalet snygga mål som ställt målvakterna helt. Martin är förvisso den yngste spelaren i laget, men helt klart en av de absolut bästa. Ett underbarn inom innebandysporten, skulle man väl kunna säga, och stjärnspelare i såväl Kristus United som Listonhill P89. Martin är en riktig supertalang. Gustav började sin innebandykarriär som back i Listonhill P85, och har spelat på den positionen under större delen av sin tid i Kristus United. Han har dock även under vissa perioder provat på att spela som forward. Jakob Nyhlén är en veteran och viktig kugge i Kristus United-bygget. Marcus var Kristus Uniteds alldeles egna tvättäkta finne, tillika AIK:are. Mackan har ett förflutet som hockeyspelare i SPAIF, och det märktes definitivt av på hans innebandyspel också. Han var oerhört stabil. Bokstavligt talat. Mattias är en utpräglad allroundspelare. Han springer väldigt mycket på planen och kan bli precis hur farlig som helst om han placeras framför motståndarmålet tillsammans med en boll, men är minst lika skicklig i försvaret tack vare sin tyngd och styrka. Robin har varit en trogen KU-spelare ända sedan KU:s Hjältar. På sin högerforwardposition har han levererat många fina passningar som resulterat i mål, och även satt en och annan pinne själv.