Photo gallery for Livskraft 2002-2003

| Image 1 of 21 |

Rickard, Johan, Marcus och Jonas

Rickard, Johan, Marcus och Jonas
Rille vid biljardbordet
Efter lång övertalning fick jag alla ...
En trevlig omgång Whist i goda vänne ...
Vi spelade spel och spel och spel. O ...
Ylva och Gustav fångade i ett privat ...
En suddig bild från förmiddagslovsån ...
Ännu en suddig bild, denna tagen uta ...
Fyra glada KUare som anstränger sig ...
Desi viftar med lovsångsflagga
Flaggviftning är riktigt härligt, oc ...
En bild från sista lovsångsgudtjänst ...
Så var det dock dags för festen och ...
Killarna är finklädda inför festen
Mackan hade lugnt coolaste slipsen p ...
Charlotte och Maria är också finklädda
En härlig gruppbild och jag lyckades ...
En bild på tre underbara tjejer och ...
Tre gentlemän väntar på att maten sk ...
Några damer som också undrar om inte ...
Facklor ute i nyårsnatten

Livskraft 2002-2003

Livskraftlägren har sedan fem år tillbaka arrangerats av CREDO och EFS i Lötenkyrkan/Johannelund i Uppsala. För några år sedan åkte syskonen Nyhlén på detta läger och återvände med goda nyheter: Lägret hade både en karismatisk och bibeltrogen profil. Två ingredienser som visats sig nödvändiga 
för väckelse runt om i världen. Vi tog därför chansen att pröva på detta läger med KU och det har vi nu gjort i två år. Nedan följer en artikel av Gustav Ahlman, i vilken han berättar lite om lägret och sina intryck av det hela. Läs gärna detta och titta också gärna på våra bilder från lägret.
 
Artikel av Gustav Ahlman om Livskraft 2002/2003
Livskraft Mitt 02/03 blev det första kristna lägret jag åkte på som inte ägde rum på Alphyddan. Anledningen till att jag 
inte följt med på något sådant tidigare har helt enkelt berott på att jag inte känt för det. Men den här gången bestämde jag mig alltså för att följa med. Och det är jag mycket glad över. 
 
Några minuter i två på eftermiddagen den 28 december anslöt jag mig till gänget som samlats vid Södertälje Syd, och via tåg- och bussresor var vi några timmar senare framme i Lötenkyrkan i norra Uppsala. Det hela började med en lång och seg incheckning, där det visade sig att såväl jag själv som Rickard och Jonas utsetts till smågruppsledare, helt oförväntat. Jonas lyckades senare byta bort denna uppgift till Jakob, medan jag och Rickard var något mer djärva och antog utmaningen att leda varsin grupp. Vi grabbar letade upp något bra klassrum att sova i, och hittade slutligen ett trevligt kyffe nere i källaren där vi sov tillsammans med tre andra snubbar vid namn David, Andreas och Jonathan. Jag blev så småningom lite kompis med Jonathan, och det visade sig att han liksom jag håller på att lära sig japanska (på gymnasiet faktiskt, något man tydligen kan göra i Uppsala).
 
Den första middagen erbjöd spagetti med köttfärssås, som jag redan hade ätit till lunch (men det gjorde inget, för det är en av mina favoriträtter). Efter middagen följde några timmars fritid, som till stor del spenderades på logementet med gitarr- och kortspel, samt musiklyssnande. Jag utlyste också en grimastävling, något som kanske framgår av bilderna jag tog. Sedan var det dags för det första kvällsmötet. Kvällsmötena bestod av lovsång, predikan, mer lovsång, kollekt, ännu mera lovsång, förbön, samt inte minst lovsång. Första kvällen var det även nattvard, fast med någon mystisk saft istället för vin. Det blev väl billigare. Något som jag och flera andra KU:are inte var så värst vana vid sedan tidigare var att lova Herren genom att vifta med flaggor, men det tog inte lång tid att vänja sig vid.
 
Efter kvällsmötena var det fika och "Ikvällshow". Första kvällen uppträdde en tant vid namn Gunnlög som framförde sketcher och berättade roliga historier. Andra kvällen var det något tråkigt band som sjöng. Tredje kvällen var det Poesiafton, där jag och Gustaf Bengtsson läste upp var sin hemsnickrad dikt. Min löd så här: 
 
Uppe i Gud Faders rike
finns en fest förutan like.
Den som Jesu hand vill trycka
får ett liv i evig lycka.
Just så enkelt kan det vara
att vår Herres nåd erfara.
Men om du är helt från vettet,
åk istället till helvetet.
 
Slutraden lockade fram skratt hos stora delar av publiken, till undertecknads stora förtjusning. Under Poesiaftonen uppträdde även det lokala bandet "Rötterna från Heidenstam", med de minnesvärda låtarna "Alla kan gå, men Jörgen kan åka" och "Jag dricker hellre O'boy med dig". Det sista kvällscaféet var på nyårsafton, och det kommer vi till senare.
 
Efter kvällcaféet var det mer eller mindre läggdags, och klockan 00.30 skulle det vara helt tyst. Ville man så kunde man leka Metal Gear Solid eller Splinter Cell och försöka smyga sig förbi nattvakterna utan att bli upptäckt, något som ofta var ganska svårt (ingenting jag erfarit själv, utan hört berättas från diverse modiga nattugglor). Att sova på liggunderlag och klassrumsgolv är väl ingen höjdare, men det gick an. Jag hade ju med mig min goseleopard Tim, så det blev faktiskt ganska mysigt. Mindre mysigt var det att bli väckt klockan halv nio på morgonen. Kvart i började frukosten serveras, och efter det var det samling i aulan för alla smågruppsledare där all nödvändig information delades ut. 10.00 var tiden för morgonsamlingarna, som var en något förenklad form av kvällsmötena utan någon längre predikan. Direkt efter morgonsamlingen följde Bibelstudiet i två olika spår, och jag valde det som höll till inne i kyrkan och skulle vara det
något mer fördjupande. Det var ärligt talat ganska tråkigt för det mesta (om än lärorikt), något som mina smågruppsmedlemmar senare även höll med om. Just smågrupperna samlades för övrigt direkt efter Bibelstudiet. Jag skulle som sagt vara ledare, och på min första samling fick jag lära känna Jonathan, Emma och Tomas som konfirmerats tillsammans, samt Frida som också var nykonfirmerad. Tredje dagen anslöt sig även Sofia Roos från KU till detta underbara gäng. Tomas var näst efter mig den mest pratsamme, medan Jonathan och tjejerna muntligt sett inte var med lika mycket i diskussionerna (men tillräckligt mycket). Jag tycker som helhet att smågrupp 21 fungerade riktigt bra, och sista samlingen gjorde vi lappar med varandras email-adresser som alla fick med sig hem. Jag hoppas att det bland de som läser denna text finns några av medlemmarna i min grupp.
 
Efter smågrupperna följde lunchen, och efter den var det några timmars fritid. När dessa var slut följde seminarierna. Jag trodde att jag hade valt "Andens gåvor" som seminarium, men det visade sig att jag hade fått "Själavård" istället. Det var inte direkt jättespännande, men jag lärde i alla fall känna några nya ansikten. Seminarierna varade i drygt två timmar med en fruktpaus mitt i, och när de var slut klockan fem var det i princip dags för middag. Och så såg ett vanligt dygn på Livskraft Mitt 02/03 ut.
 
Men det sista dygnet på lägret var inte ett vanligt dygn. Dagen pågick mer eller mindre slentrianmässigt fram till middagstid (bortsett från att man till denna dag fått välja ett nytt endagarsseminarium - jag valde "Kristen på skolan"). Middagen var dock en extra fin nyårsmiddag, till vilket de flesta lägerdeltagare hade klätt sig väldigt tjusigt. Jag körde med mina gamla hederliga Adidasbyxor (som i princip skulle funkat som riktiga finbyxor om det inte varit för Adidasmärket), samt min hyfsat snygga ylletröja jag fick i julklapp. Det fanns ju andra som var snyggare, om man säger så. Bordsplaceringen lottades ut, och jag hamnade vid ett bord med tre KU:are inklusive jag själv. Jag försökte som samtalsämne utmana de andra med att räkna ut hur stor sannolikheten var att tre KU:are skulle hamna vid samma bord om vi räknar med 150 lägerdeltagare och 7,5 platser i genomsnitt per bord, men ingen ville anta min utmaning. Istället hade vi intressanta diskussioner som t ex vilket humorprogram sketcherna med "Dagens I-landsproblem" kom ifrån, och vi kom fram till att det var Hip-hip efter att Helena (den enda som inte är med på bilden jag tog, bortsett från mig själv) ringt och frågat en kompis. Vi lärde oss också ett nytt ord, nämligen "sulla" som har ungefär samma betydelse som "slabba", och jag drog några fräckisar. Maten var tacos, och till efterrätt blev det glass tillsammans med en päronhalva och en smält After Eight.
 
Direkt efter nyårsmiddagen var det kvällsmöte. Och detta kvällsmöte var helt obeskrivligt. Det var direkt något speciellt i och med det faktum att alla hade sina finkläder på sig, men det blev också så oerhört mycket bättre än alla de tidigare kvällsmötena eftersom alla verkligen släppte loss helt och lovsjöng-, dansade, och flaggviftade till Herrens ära så att Stefan Holmström från CREDO blev alldeles rörd, vilket han avslöjade på predikan under högmässan dagen efter. Det var helt enkelt helt fantastiskt bra, och jag har knappast varit med om en bättre lovsångsgudstjänst i mitt liv. Stämningen gick att likna vid den under en hockeymatch, med den stora skillnaden att det här var livets mening som alla gladde sig åt istället för ett obetydligt idrottsevenemang.
 
Efter mötet samlades alla utanför kyrkan för att i ett fackeltåg promenera till en kulle någon kilometer bort för att titta på fyrverkerier och räkna ner till det nya året. Det var också jättemysigt. När vi sedan kom tillbaka bjöds det på alla lägerdeltagares hopsamlade godis, chips och läsk, samt det sista Ikvällshow. Det innehöll en live-sänd utmanar-match mot segraren av luffarchackturneringen (som allas vår Gustaf B blev tapper tvåa i). Det blev också favorit i repris-framträdande av "Rötterna från Heidenstam". Undertecknad ägnade sig dock mest åt att äta Zoo-godisar, spela spel och umgås med mina KU-kompisar. I takt med att kvällen passerade gick fler och fler till sängs, men jag tillhörde de tappra som ville att denna kväll helst skulle vara för evigt. Gustaf var dock illa tvungen att stanna uppe eftersom han var nattvakt, men detta öppnade för flera spännande matcher i Othello, Kalaha och klassikern Råttfällan. På kortspelsfronten var den stora favoriten "Slåspelet", som var roligt ända tills Tina råkade slå Gustaf med nageln så att han började blöda, och vi hittade aldrig någon självklar ersättare då Whist enbart går att spela med fyra spelare.
 
Jag passade också på att läsa ut Johannesevangeliet under kvällen, och begav mig vid fyratiden till det obeskrivligt mysiga bönerummet en sista gång. På väggen hade någon skrivit "Kamisama wa ookii desu yo ne", vilket betyder "Gud
är stor, eller hur?", och jag kontrade med "Iesu wa sukui desu" - "Jesus är frälsning". På morgonen därpå fick jag veta att det var Jonathan som hade skrivit det. Under mitt sista besök på bönerummet bad jag också för att jag inte skulle bli så fasligt trött dagen efter, trots att jag antagligen inte skulle sova särskilt länge. Halv åtta gick jag och lade mig, och tjugo i nio blev jag väckt. Exakt hur länge jag sov vet jag inte, men det kan knappast varit mycket mer än en halvtimme. Men bortser man från den första vakna timmen var jag hur pigg som helst under hela dagen. Ytterst märkligt, då de flesta andra av naturliga skäl var jättetrötta. Efter frukosten var det städning, och 11.15 började en nyårshögmässa som firades tillsammans med kyrkans församling. 13.15 var den över. Då hade vi en kvart på oss att äta och samlas vid ingången för att traska iväg till bussen. Alla hann, och tog sig utan problem hem igen, även om tåget var en halvtimme försenat.
 
Livskraft 02/03 var för mig en fantastisk upplevelse som definitivt ska få bli en nyårstradition så länge lägret kommer arrangeras. Jag träffade massor av nya, kristna vänner, och umgicks mycket med många KU:are som jag inte brukar vara speciellt mycket med på KU. Och inte minst var det fantastiskt att få lovsjunga till Herren tillsammans med 150 andra. Jag hoppas att alla ni som var med tycker som jag, och att alla ni som inte var med ångrar det bittert och följer med nästa år. May the Lord be with you.
 
Gustav Ahlman