Sommarkonfirmandlägret 2003

2003 års konfirmandläger gick av stapeln den 28 juli - 10 augusti på Alphyddan. Detta år var det 21 konfirmander, 3 killar och resten tjejer. En härlig grupp tycker vi ledare som fick förmånen att vara med dessa fina ungdomar.
 
Vi var många ledare! Förutom Stellan och undertecknad fanns elva ungdomar från Kyrkans Ungdom med. Dessa ledde de olika smågrupperna. Den första gruppen leddes av Anna och Tina och den andra av Jakob och Maria. Dessa båda grupper samarbetade vid lekar och tävlingar. På samma sätt samarbetade grupp tre (även kallat cprejset (kolla deras namns första bokstäver)) ledd av Rickard och Sofia med grupp fyra ledd av Gustav LH vid lekar. Senare slogs dock dessa båda grupper ihop även under lektionspassen. De sista två grupperna, den femte och den sjätte, leddes av Gustav A och Charlotte respektive Jonas och Johan.
 
Smågrupperna fanns av två skäl, dels för att lära känna varandra bättre men framförallt för att lära känna Jesus. I smågrupperna studerades boken "Med Jesus genom livet" och naturligtvis Bibeln. Arbetet med dessa böcker gav rikliga tillfällen att fråga och diskutera.
 
Allt på lägret har präglats av att Jesus är vår Herre. Vi har samlats i det nygamla kapellet tre gånger om dagen till bön och lovsång. Ingen missade dessa tillfällen att komma Jesus närmare. Även den frivilliga bönen efter läxläsningen drog. Förböns- och lovsångsgudstjänsten under en av de sista dagarna av lägret blev också ett tillfälle då alla på olika sätt fick bli berörda av den Helige Ande och ännu mer lära känna vem Jesus är.
 
Men något som också präglade vårt läger var den härliga kamratanda som hela tiden rådde. Vi tog hand om och stödde varandra hela tiden. Alla gillade också att leka, särskilt populär var "Fotleken" men även många andra lekar drog. Sammanfattningsvis kan man säga att det aldrig var långt till skratt eller glädje under detta härliga konfirmationsläger.
 
Några speciella saker som vi minns är:
Skapelsemorgon, då vi klockan 04:00 på morgonen steg upp och tog våra kanoter för att paddla över till en annan sjö. Väl där grillade vi korv och upplevde skapelsens under.
Dopgudstjänsten, en fin högtid när Sara och Johanna döptes i Yngern och blev barn i Guds stora familj. Efter dopet följde en friluftsgudstjänst ledd av Stellan Bengtsson. Det var många som kommit ut till Alphyddan för detta och de fick bland annat lyssna till (och kanske sjunga med) när konfirmanderna sjöng lovsånger. Efter gudstjänsten var det många som valde att vara kvar en stund för att njuta av sol och bad på Alphyddan
Upplevelsevandring
KU-besök, en dag och kväll med både brännboll, stafett och allvar i form av undervisning och andakt.

TÖNT OS
Årets upplaga av den anrika och prestigefyllda tävlingen Tönt-OS [trumvirvel och allmänt jubel] utkämpades under en solig och varm dag på Alphyddan mellan tre starka lag. Vart och ett av lagen hade både viljan och kapaciteten att ta hem den åtråvärda titeln men endast ett lag (hmm...) kunde gå segrande ur tävligarna.
 
Tönt-OS utkämpades i ett antal olika grenar:
Bilputtning, en gren där lagets samlade styrka testades mot en Volvos hela tyngd.
Grodspottning, vem lyckas spotta en grön godisgroda flest plattor?
Kräftgång, där det gällde att utan att spilla något vatten lyckas ta sig över gräsmattan i brygga med en vattenskål på magen.
Laghinderbana, en gren där laget var tvunget att hålla samman både i språng och fall.
Äpple- och godis ätande, här prövades lagens förmåga att lyckas inta mat även under svåra förhållanden. Det gällde att lyckas fiska upp äpplet ur vattenhinken och äta samt att lyckas tugga i sig godis i en mjölbalja. Resultatet? Tja, en verkligt fin mjölinpackning av ansiktet.
Mums-mums-matning, här prövades två lagmedlemmars koordinationsförmåga då det gällde att så snabbt som möjligt trycka i varandra varsin gräddbulle.
Dragkamp, där lagens styrka och mannamod (eller snarare kvinnomod) åter sattes på hårt prov.
 
Som alla kännare av Tönt-OS vet så är dock inte en massa grensegrar en garant för att ta hem totalsegern. Minst lika viktigt är en fantasirik och (JA!) töntig utstyrsel. Som man kan se av de officiella OS-bilderna var det också en show utan like som de noll åskådarna bjöds på. Samtliga deltagare hade verkligen satsat på fantastiska kostymer.
Men det absolut mest avgörande för vilket lag som skulle gå segrande ur tävlingarna blev vilka som bäst lyckades smöra domarna Margareta och Stellan. Trots att någon till och med bokstavligen smörade domarna blev slutresultatet oerhört jämnt. Faktiskt så jämt att domarna inte lyckades plocka ut en ensam segrare. Slutresultatet av 2003 års Töntolympiad blev alltså att segern fick delas mellan de tre lagen.
 
Hurra för alla duktiga lag!!!
 
Det har känts som vi var en enda stor familj och som husmor kan jag glädja mig åt matglada och tacksamma konfirmander. Det var en fröjd att arbeta i köket trots värmen.
 
Det har varit fantastiskt och den avslutande konfirmationshögmässan i en överfull S:ta Ragnhilds kyrka söndagen den 17 augusti blev en verklig fest till Guds ära. Konfirmanderna hade ett fint drama om Treenigheten och sjöng många lovsånger. Gudstjänsten tog 2 timmar, men kändes ändå kort. Nu ber vi att en fortsättning följer i Kyrkans Ungdom, där våra 21 nykonfirmerade får fortsätta att gå med Jesus genom livet.
 
Margareta Bengtsson

Några bilder av årets konfirmander Anna och Tinas grupp Jakob och Marias grupp Rickard och Sofias grupp Gustavs grupp Gustav A och Charlottes grupp Jonas och Johans grupp Konfirmanderna utanför Nya Alphyddan En andakt Det nygamla kapellet Bön och lovsång Gustav predikar Lovsångsgudstjänst i Stora salen Trött Jonas och Amanda med flera Dop blev det också Dop i Yngerns vatten Dop(p)et Blöta och nyblivna medlemmar i kyrkan Friluftsgudstjänst med föräldrarna Lord I lift Your Name on high Föräldrarna Stellan predikar Föräldrabesök Och så var det dags för Tönt-OS Några töntar Ett till töntigt lag Ledarna var töntiga Ett mindre töntigt lag Mums Ett collage av töntar KU kom på besök Varför alla sitter i cirklar kommer jag inte ihåg. I beskrivningen står det något om stafett Fint väder hade lägret för det mesta Prisutdelning Matdags Anna med Jakob och Jesper Konfirmationen är över och konfirmanderna tågar ut Lovsång på kyrkbacken Nästan hela gruppen