Ålandscyklingen 2008

Ålandscyklingen 2008 var den tjugoandra ålandscyklingen och det var ett stort gäng som hängde med. Framförallt var det många konfirmander. Rundan var den klassiska ö-turen fast med två små förändringar. Den första dagen cyklade vi nämligen norrut efter färjsundsbron förbi Kvarnbo och kom så fram till Sunds kyrka utan att passera den ökända chipsbacken. Den andra dagen cyklade vi dessutom den gamla kyrkvägen från Sund till Bomarsund. Den var inte lätt att hitta och Stellan fick sätta ut vägvisare. Vägen var inte heller stort mer än stigar. Alla var dock på gott humör både när det var tungt och när det var lätt. Detta året blev vi också rikt välsignade med ett fantastiskt väder alla fyra dagarna. Helheten blev verkligen underbar med en lagom blandning av lek och allvar, cykling och vila, undervisning och lovsång. Nedan kommer lite bilder och en kort beskrivning av varje bild.

Äntligen på väg. Josefin har precis fått sin cykel från Simons lastbil och spänner på sin packning. Ett glatt gäng har kommit på båten, Sofia, Nils, Anna, Johan, Sarah och Josefine. Som vanligt satt vi av tiden på båten i cafeterian. Innan dess hade dock Stellan haft en genomgång av rutten och annat viktigt i Sky bar. Melvina och Jens utanför affären i Godby. Ungefär halva den första dagens cykling var därmed avklarad. Flera missöden hade dock skett. Både Stellans och Johans cyklar gick sönder och Annika skrubbade armen. I Sunds församlingshem blev det köttfärssås och spaghetti till middag som Anna, Elin, Hanna-Sara och Nils lagat. Oskar kopplar av efter maten. På kvällen skulle de ha kyrkoråd så vi var tvungna att äta utomhus. Men det var bara skönt med det väder som vi fått. Medan kyrkorådet varade passade vi på att ha andakt i kyrkan. Efteråt blev det lekar, bland annat fotleken. Här håller Pontus på att gå ner i split. Nästa dag tog vi den nya skogsrutten. Här pustar Andreas, Desirée, Jeanette, Rickard, Johnny, Adam och Jens ut vid Bomarsund. Lite klättring på murarna blev det också. Emil går armgång och Jocke tittar på. Mitt i ruinerna var det en skock får som stod och blängde på oss. Jocke, Emil och Oskar blänger tillbaka. Lite mer klättring. Inget för den höjdrädde! Andra tog en liten lugnare promenad. Henrik och Josefine följda av fem konfirmandtjejer. Sofia, Elin och Hanna-Sara poserar på kabelfärjan. Hela gänget samlat på kabelfärjan mellan Prästö och Töftö. Några fick titta på när kaptenen styrde färjan. Lorena, Felizia och Josefine gör sig redo att åka vidare upp mot Bengtssons sommarstuga. Anna var först i av alla och troligen den som var längst i. Det var dock många som vågade sig i när vädret var så skönt. Henrik skröt med att ha hoppat i flest gånger Rickard, Desirée, Jocke, Emil, Jeanette och Andreas nere vid vattnet. Vid stugan bjöds det på kräm och smörgås. Jennifer, Emilia och Annika njuter av solen. Gruppbilden togs detta året uppe på berget istället för vid Pommern. Några saknades dock, kan du gissa vilka? Stellan och Anna i köket i skolan i Vårdö. Även på kvällen den andra dagen gick vi till kyrkan för att ha aftonbön med lovsånger. "Lord I lift Your Name on high" med rörelser till. Oscar och Jocke på väg mot Hummelviks färjfäste. Nils, Hanna-Sara, Linnéa, Josefine, Nina, Sofia och Josefine vid Hummelviks färjfäste. Det blev lite kräm och mackor innan båten gick. Henrik, Anna, Josefine, Maria, Pontus och Sofia sitter för sig själva och solar. Snart dags att åka på Kumlinge färjan. På resan blev det lite kortspel åtminstone för Oskar, Emil, Nina och Elisabeth. Nils passade på att sova. På vägen i Kumlinge. Här gällde det att skynda sig, endast 1 timme innan nästa färja gick. Henrik hjälper Rickard med cykeln. I år var det mer cykelkrångel än de senaste tre cyklingarna tillsammans. Än var det punka och än var det någons hörlurar som trasslat in sig i kedjan. Kräm och mackor (vad annars) på färjan mellan Kumlinge och Föglö. Framme i Överö på Föglö och dags för dagens längst etapp ner till Degerby grundskola. Emil, Jocke och Oskar i väntan på färjan. Just som färjan kom in så kom det också ytterligare ett gäng glada cyklister. Ellen i förgrunden följd av Lorena och Felizia. Efter en natt i gymnastiksalen i Degerby var vi redo för den sista etappen på vår cykelhajk. Matilda i förgrunden. Nils står och ser ut över Degerbys färjläge medan färjan till Svinö på Lumparland löper ut. Efter en lång men händelselös cykling var vi framme vid Pommern i Mariehamn och åt den traditionella kycklingsalladen. Diskning pågår. Båten kom och vi gjorde oss redo att stiga ombord. Först tog vi dock ytterligare en gruppbild och den här gången var det bara undertecknad som inte kom med. Tack för ett underbart läger och Gud välsigne er alla!